Fără oi pe dealuri, dar şi fără public la ”Hora Bucovinei”

 

Oraşul Frasin a găzduit duminică, cea de a doua ediţie a manifestării ”Hora Bucovinei”, sărbătoare pastorală prilejuită de urcatul oilor pe munte,  organizată de Consiliul Judeţean Suceava. Ediţia din acest an a manifestării cu specific local este promovată şi finanţată prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului. Prima ediţie s-a desfăşurat în 2009, când a fost prezent şi preşedintele Traian Băsescu, anul trecut fiind anulată din cauza faptului că judeţul a fost puternic lovit de inundaţii. Programul manifestărilor din acest a debutat cu un simpozion care a avut ca teme “implicarea culturii tradiţionale în dezvoltarea turismului cultural” şi ”multiculturalitatea ca punct forte în dezvoltarea turismului modern”, urmat de deschiderea oficială a evenimentului în centrul oraşului Frasin. “Hora Bucovinei” a continuat cu spectacole folclorice, obiceiuri de stână, parada bacilor, expoziţie de animale şi expoziţie gastronomică cu produse culinare specifice stânei. Pe scena de la Bucşoaia au urcat Ansamblul artistic “Ciprian Porumbescu”, interpreţii locali de muzică populară Margareta Clipa, Laura Lavric, Leonard Zama, George Finiş, Rodica Andronic, Pamfil Roată, Lucica Păltineanu, Angelica Flutur, Călin Brăteanu, Sorin Filip, Nicolae Vieru, Danba Dăncilă, Dănuţ Onoiu, Georgeta Cârciu, Laura Erhan, Eusebiu Gafiţa, Andreea Chisăliţă, Alexandru Cozaciuc, Mădălina Pavel, Diana Alexa, precum şi invitaţi de renume dinafara judeţului precum Tiberiu Ceia şi Aurel Tamaş, dar şi Maria Iliuţ din Cernăuţi – Ucraina. Totodată, au evoluat ansamblurile artistice din Straja, Fundu Moldovei, Moara, Bosanci, Mălini şi Botoşana, precum şi ansambluri ale minorităţilor din judeţ, respectiv polonezi, ucraineni şi huţuli. La Bucşoaia au fost organizate cinci stâni de către asociaţiile crescătorilor de animale, unde toţi cei prezenţi au putut cumpăra specialităţi culinare ciobăneşti, spre deosebire de ediţia precedentă unde au putut degusta din bunătăţi fără să plătească.

Prezent la manifestare, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care, în urmă cu doi ani, ”a scris cu oi pe dealuri” pentru a-l impresiona pe Traian Băsescu, şi-a adus aminte de criticile presei, de la acea vreme, pe această temă.

De remarcat faptul că în acest an s-a înregistrat un număr foarte scăzut de oameni prezenţi la manifestări, aproximativ 3000 – 4000, comparativ cu 2009 când au fost câteva zeci de mii.

 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest subiect.

 

Lasa un comentariu