PSD şi PNL se iluzionează că au câştigat ”bătălia” cu Flutur

 

Alexandru Baisanu si Catalin NechiforAleşii judeţeni ai opoziţiei consideră că au câştigat, miercuri, ”bătălia” în deliberativul judeţean, după ce au reuşit să-şi promoveze proiectul privind suplimentarea cu încă patru drumuri judeţene ce urmează să fie modernizate prin PNDI cu finanţare din 2013 prin credit furnizor.

Proiectul de transmitere în administrarea MDRT a şapte drumuri judeţene ce urmează a fi modernizate prin PNDI a fost respins de două ori consecutiv de către consilierii PSD şi PNL, motivat de faptul că există suspiciuni în ceea ce priveşte corectitudinea selectării acelor tronsoane de drum, a valorii costurilor lucrărilor de modernizare care, în opinia lor, este mult supraestimată, dar şi a posibilităţilor de finanţare în contextul crizei economice.

În reuniunea ordinară a deliberativului de miercuri, 27 aprilie, transferarea celor şapte drumuri judeţene către MDRT a votată în unanimitate, după ce s-a aprobat proiectul propus de opoziţie privind modernizarea prin PNDI a încă patru drumuri judeţene.

Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, într-o conferinţă de presă, după reuniunea deliberativului, că se vor căuta soluţii pentru finanţarea acestor patru drumuri, dar nu a exclus posibilitatea să se folosească şi din banii economisiţi de la celelalte investiţii ce se vor face la cele şapte drumuri judeţene incluse iniţial în PNDI.

Având în vedere că indicatorii tehnico economici deja au fost votaţi în CJ Suceava, iar în cazul investiţiilor derulate cu finanţare guvernamentală se pot face suplimentări ulterioare la valoarea lucrărilor care, din diverse motive, mai mult sau mai puţin justificate, ar putea fi majorate, se exclude posibilitatea modificării în minus a acestor costuri. Cu toate acestea, liderii opoziţiei sucevene se iluzionează că au câştigat lupta din CJ impunând-şi modernizarea celor patru drumuri, care, în realitate, nu le rezolvă problema invocată, iniţial, respectiv a supraestimării costurilor.

”Consilierii judeţeni ai PDL, inclusiv domnul Flutur Gheorghe, au admis astăzi în şedinţa de consiliu judeţean că se pot face drumuri judeţene la preţuri cu 50% mai ieftin decât ceea ce au propus iniţial, în urmă cu trei săptămâni.

În urma unui amendament depus de consilierii PSD şi PNL s-a aprobat transferarea la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului un număr de 11 drumuri judeţene, cu o lungime totală de 137,024 km, cu 4 drumuri (43,808 km) în plus faţă de ceea ce a încercat PDL să transfere anterior. Aşa cum a precizat domnul Flutur Gheorghe, în şedinţa consiliului judeţean de astăzi, finanţarea acestor drumuri se va face prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, din economiile ce rezultă prin revenirea la preţuri normale, practicate în acest moment în toată România.

Demersul nostru a fost legat de faptul că preţurile înaintate de către PDL, prin indicatorii tehnico economici, erau în unele cazuri duble sau chiar triple faţă de preţurile corecte. Astăzi am demonstrat că opoziţia formată din PSD şi PNL a obţinut în plus drumurile judeţene DJ 208C Vultureşti Pleşeşti, DJ 208E Dolheşti Forăşti, DJ 178 Comăneşti Bălăceana şi DJ 208 Preuteşti Fălticeni, care au împreună un număr de 43,808 km. Faţă de preţul mediu pe kilometru propus de PDL la valoarea de 638.774 Euro, PSD şi PNL a obţinut diminuarea la 434.531 Euro/km, ceea ce înseamnă o economie din banii publici de 204.213 Euro/km. În acest mod pot fi executate lucrările de modernizare a celor 11 drumuri judeţene la un preţ corect, care reflectă realitatea şi în final, ceea ce am reuşit astăzi, a fost faptul că vor beneficia de aceste drumuri modernizate mult mai mulţi locuitori ai judeţului Suceava, din localităţile Comăneşti, Bălăceana, Forăşti, Dolheşti, Preuteşti, Fălticeni şi Vultureşti.

Am spus de la bun început că PSD şi PNL nu se opun modernizării drumurilor judeţene şi am arătat astăzi, ca şi partide de opoziţie la Suceava, am avut o atitudine constructivă şi corectă, care reflectă transparenţa cheltuirii banului public şi nevoile reale ale locuitorilor judeţului Suceava care trăiesc în Coşna, Panaci, Mitocul Dragomirnei, Udeşti, Bosanci, Ipoteşti, Liteni, Dolhasca, Frasin, Ostra, Câmpulung Moldovenesc, Stulpicani, dar şi în celelalte localităţi ale judeţului. Mai mult, prin acţiunea de astăzi a consilierilor judeţeni PSD şi PNL am reuşit să mărim cu 53.199 numărul de locuitori care beneficiază de drumuri judeţene modernizate, faţă de propunerea PDL care se adresa unui număr de 82.759 de cetăţeni.

În concluzie, atunci când există disponibilitate şi înţeleg şi cei de la PDL că banii publici trebuie cheltuiţi cu responsabilitate, se pot face într-adevăr lucruri bune pentru suceveni. Încheiem cu un apel către domnul Flutur Gheorghe, să facă demersurile necesare pe lângă doamna Elena Udrea pentru ca licitaţiile să fie transparente şi să ne asigurăm de faptul că locuitorii judeţelui vor avea drumuri de calitate, la preţuri corecte. Altfel, marele program de asfaltare va fi un program electoral, doar în beneficiul clientelei portocalii, aşa cum din păcate ne-a obişnuit până acum partidul domnilor Boc, Botiş, Falcă şi Flutur.”, se arată într-un comunicat de presă semnat de liderii judeţeni ai PSD şi PNL, Ioan Cătălin Nechifor şi Ştefan Alexandru Băişanu, transmis presei după reuniunea deliberativului de miercuri.

 

Tags:

 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest subiect.

 

Lasa un comentariu