De sâmbătă, fără încălzire în apartamente

 

Furnizarea căldurii în sistem centralizat de către SC Termica SA Suceava va fi sistată începând de sâmbătă, 30 aprilie, urmând să se analizeze dacă în iarna 2011 – 2012 se va asigura încălzirea oraşului cu această centrală, pe bază de cărbune  sau cu vechile capacităţi, cazanele de abur fierbinte, ca o soluţie tranzitorie în condiţiile în care municipiul va încheia un contract de furnizare a agentului termic cu o nouă firmă de termoficare.  Declaraţia a fost făcută, miercuri, încadrul unei conferinţe de presă, de către primarul Sucevei, Ion Lungu.

„Trebuie să vedem cum vom funcţiona în iarna următoare. Vom analiza, vom tatona piaţa cărbunelui să vedem ce ne aşteaptă, să găsim o schemă de funcţionare”, a spus Lungu.

Potrivit lui Lungu, în condiţiile în care preţul cărbunelui nu va fi foarte mare, iar centrala de cogenerare va beneficia în continuare de schema de bonus prin care primeşte fonduri pentru energia electrică produsă, există posibilitatea continuării asigurării încălzirii cu această centrală, dar se ia în calcul şi folosirea fostelor capacităţi de încălzire, cazanele de abur fierbinte.

În opinia primarului, această strategie depinde şi de Adrem Invest, investitorul ce urmează să construiască o nouă centrală termică de mare eficienţă, dimensionată la nevoile actuale ale municipiului.

Adrem Invest Bucureşti a câştigat licitaţia organizată de Primăria Suceava pentru construirea unei centrale termice în oraş şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare. Combustibilul pe care va funcţiona centrala va fi gazul metan în timpul iernii şi biomasa pe perioada de vară.

Primăria Suceava şi societatea Termica SA Suceava urmează să pună la dispoziţia firmei terenul şi utilităţile, iar Adrem Invest să realizeze investiţiile în noua centrală, ce pot ajunge până la 50 de milioane de euro. Durata de execuţie a noii centrale este de minimum doi ani, iar în iarna 2011 – 2012 locuinţele racordate la sistemul centralizat vor primi agent termic de la capacităţile existente.

Compania de termoficare Termica Suceava a început în luna mai procedurile  de atragere de investiţii private în vederea realizării unei centrale termice de cogenerare, precum şi pentru retehnologizarea CET cărbune, angajând casa de avocatură Boştină şi Asociaţii pentru furnizarea serviciilor de consultanţă.

Primarul Sucevei a susţinut, în ultimii doi ani, că este necesară o nouă centrală termică, dimensionată la actuala piaţă de energie termică din municipiu, deoarece actuala centrală este mult prea mare, iar costurile ridicate ale acesteia conduc la un preţ mare pentru gigacaloria furnizată în sistemul centralizat de termoficare.

 

Tags:

 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest subiect.

 

Lasa un comentariu