Transgaz a preluat magistralele de gaz din judetul Suceava

 

Compania Transgaz a preluat de la Consiliul Judetean (CJ) Suceava conductele magistrale de gaze naturale de pe traseul Frasin-Pojorâta, Paltinoasa-Radauti, precum si cele din zona Falticeni construite prin proiectul ?Suceava, utilitati si mediu la standarde europene?, investitii care se ridica la 11,5 milioane de euro.
Presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, joi, într-o conferinta de presa, ca a semnat cu Transgaz contractul de predare a investitiilor realizate, urmând sa fie continuate lucrarile prevazute în proiect, respectiv constructia magistralei spre Vatra Dornei, finalizarea lucrarilor la magistrala Paltinoasa-Radauti si sa realizeze racordurile din zona Falticeni.
Flutur a spus ca pe magistrala de gaze naturale Frasin-Câmpulung Moldovenesc, predata Transgaz, s-au constatat 21 de neconformitati, având în vedere ca, de la realizarea constructiei, în zona magistralei au fost executate unele constructii pe conducte, pensiuni turistice în apropierea conductelor si chiar unele iazuri cu peste din Prisaca Dornei sunt în apropierea conductei.   El a precizat ca urmeaza sa fie facute unele devieri sau racorduri unde este cazul, iar în câteva luni se vor efectua probe la presiune pentru tronsonul Frasin-Câmpulung Moldovenesc si la    centrala de cogenerare din Câmpulung Moldovenesc.
Flutur a spus ca îsi doreste ca, în cel mai scurt timp posibil, sa fie functionale investitiile din acest proiect, pentru ca acestea sa produca si sa încaseze bani din care sa fie rambursat creditul.
Prin acest proiect au fost construite magistrale de gaze naturale în judet pe o lungime de 101 kilometri, lucrarile fiind în valoare de 11,5 milioane de euro, urmând sa fie construiti alti 131 de kilometri de conducta magistrala de înalta presiune.
Guvernul a adoptat, pe 21 octombrie 2009, hotarârea privind transferul la Transgaz a magistralelor de gaz realizate în cadrul proiectului ?Suceava, utilitati si mediu la standarde europene?.
În iunie 2009, CJ Suceava si-a dat acordul pentru predarea catre Transgaz a conductelor magistrale de gaze naturale construite printr-un proiect judetean în vederea continuarii investitiilor si pentru demersuri în vederea recuperarii costurilor investitiilor ce vor fi predate.
Actionarii Transgaz au decis, la începutul lunii septembrie 2009, preluarea cu titlu gratuit a conductelor de transport al gaze naturale construite în judetul Suceava prin proiectul judetean  de utilitati si mediu.
Prin acest proiect sunt construite centrale termice de cogenerare si retele de termoficare în municipiile Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Radauti si orasele Gura Humorului si Siret, precum si o retea magistrala de gaze naturale ce cuprinde 61 de localitati din judet.
Pentru realizarea investitiilor în cadrul acestui proiect, CJ Suceava a obtinut un credit cu garantii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finantatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani.

Tags:

 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest subiect.

 

Lasa un comentariu