Deborah Jacobs: Bibliotecile au puterea de a schimba în bine viata oamenilor

 

Reprezentanta Fundatiei americane Bill & Melinda Gates si director al Global Libraries Initiative, Deborah Jacobs, a declarat, miercuri, ca “bibliotecile au puterea de a schimba în bine viata oamenilor”, programul de tehnologizare pe care-l implementeaza reprezinta un pas spre dezvoltarea bibliotecilor si, implicit, a comunitatii.
Jacobs a fost prezenta, miercuri, în judetul Suceava pentru a vizita o parte din bibliotecile publice incluse în programul Biblionet, fiind însotita de directorul IREX România, Paul Andre Baran si presedinta Asociatiei Nationale a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Doina Popa.
În cadrul acestei vizite Jacobs s-a întâlnit si cu presedintele Consiliul Judetean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur.
România este una dintre cele zece tari ce fac parte din programul global de înzestrare a comunitatilor cu tehnologie accesibila si utila.
Deborah Jacobs a spus ca România a fost una dintre putinele tari alese sa faca parte din acest proiect international, deoarece ?am gasit aici oameni pasionati de munca lor si ne-am bucurat de sustinerea autoritatilor locale?. Ea a remarcat interesul pe crescut pe care oficialii din administratie îl acorda acestui program, în conditiile în care, pâna nu demult, bibliotecile “erau trecute cu vederea de oficialitati?.
În opinia lui Jacobs, Suceava a dovedit ca are forta de a intra într-o asemenea etapa de modernizare.
Facând referire la implementarea în judetul Suceava a programului Biblionet, presedinta ANBPR, Doina Popa, a declarat ca Suceava, judetul cu cele mai multe biblioteci publice din tara,  respectiv 113, a dovedit ca are forta de a intra într-o asemenea etapa de modernizare.
La rândul sau, directorul IREX România, Paul Andre Baran, a spus ca Biblionet este un cadou pentru toti românii si ar trebui sustinut si dezvoltat de catre toti locuitorii tarii, pentru a ?evolua împreuna?.
Reprezentantii Bill & Melinda Gates au vizitat Biblioteca Bucovinei “IG Sbiera” din Suceava si au inaugurat serviciile de internet gratuit pentru public, la Biblioteca Municipala ?GT Kirileanu? din municipiul statiune Vatra Dornei.
În prima runda a programului, ce se va desfasura pe o perioada de 5 ani, judetul Suceava a primit, pentru cele 21 de biblioteci publice, 103 computere, 21 imprimante, 21 scannere, 1 videoproiector, iar 30 de bibliotecari au urmat cursuri de instruire în utilizarea calculatorului si administrarea bibliotecii.
Programul are o valoare totala de 26,9 milioane de dolari si este finantat de Fundatia Bill & Melinda Gates pentru urmatorii 5 ani.
Se are în vedere inmplementarea în acest program a 1600 dintre cele 2960 de biblioteci publice din România, pâna în prezent fiind incluse 235.
Biblionet este un parteneriat între IREX, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Fundatia EOS (Educating for an Open Society), ANBPR si bibliotecile publice românesti.

 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest subiect.

 

Lasa un comentariu