Un judecator argentinian ordona acuzarea si arestarea unor fosti oficiali chinezi pentru genocid si tortura a practicantilor Falun Gong

 

Intr-o hotarare judecatoreasca de importanta istorica, judecatorul Octavio Araoz de Lamadrid al Curtii Federale Nr. 9 [din Argentina] a ordonat acuzarea a doi dintre fostii oficiali chinezi pentru responsabilitatea avuta in actuala persecutie impotriva a milioane de practicanti ai disciplinei spirituale Falun Gong. Conform deciziei judecatoresti, pe numele celor doi oficiali s-au emis mandate de arestare, respectivii aflandu-se la ora actuala in China.
 
Cazul stabileste un precedent istoric atat in tara, cat si pe plan mondial, fiind  pentru prima data cand principiul jurisdictiei universale (de extrateritorialitate) este acceptat intr-un caz de crima impotriva drepturilor omului.
 
Unul dintre liderii regimului comunist chinez, pe numele caruia a fost emis mandat de arestare, este fostul presedinte al Chinei, Jiang Zemin, care este acuzat pentru decizia sa unilaterala de a lansa persecutia impotriva Falun Gong cu scopul declarat de eradicare a acestei miscari. Acuzatul a fost citat in proces in baza propriei sale declaratii facuta in fata liderilor Partidului Comunist Chinez in anul 1999.
 
Al doilea acuzat este Luo Gan, seful Biroul 610, o organizatie care, conform procesului intentat, se ocupa de persecutarea practicantilor Falun Gong. Plangerea, citata in rezolutia judecatorului, afirma ca Biroului 610 “i s-a atribuit aceasta sarcina specifica si controlul asa numitelor “chestiuni Falun Gong”, transformandu-l – de facto sub responsabilitatea directa si dirijarea acuzatului Luo Gan – in Biroul coordonator pentru eliminarea Falun Gong pe intreg teritoriul Chinei”. Acest fapt descrie formarea unui tip de GESTAPO chinez in scopul de a extermina milioane de fiinte inocente (inclusiv femei, oameni in varsta si copii) sub controlul, directia si coordonarea acuzatului Luo Gan, cunoscut si ca exterminatorul chinez…”
 
Daca acesti oficiali chinezi, pusi sub acuzatie, vor calatori in tari care au tratate de extradare cu Argentina, ei trebuie sa fie arestati si trimisi in Argentina in fata judecatorului, pentru o declaratie scrisa.
 
Conform angajamentelor internationale asumate de Argentina inca de la mijlocul secolului trecut, prin care “principiul teritorialitatii trebuie sa cedeze pentru a putea garanta ca victimele unui asemenea abuz vor avea acces la justitie”, procesul a fost acceptat de judecator la inceputul anului 2006, si in vederea ca: “…nu exista niciun dubiu cu privire la puterea in aplicare a codului penal al Argentinei asupra unui eveniment care a avut loc in afara tarii si a fost savarsit de oameni din afara tarii, tinand cont ca acest fapt poate fi clasificat drept crima impotriva umanitatii, din moment ce afecteaza legea internationala (Jus Gentium) “.
 
Falun Gong (Falun Dafa) este o disciplina traditionala chinezeasca de meditatie si exercitii fizice care include invataturi bazate pe principiile Adevar, Compasiune si Toleranta. Informatii suplimentare si detaliate se gasesc pe site-ul oficial al practicii (www.falundafa.org). Practicantii Falun Gong din intreaga lume au denuntat persecutia ce se desfasoara in China impotriva scolii lor inca din anul 1999.
 
Din dovezile adunate dupa patru ani de investigatii, judecatorul Araoz de Lamadrid a exprimat in hotararea sa ca “… strategia genocidului cuprindea o gama larga de actiuni de sfidare totala a vietii si a demnitatii umane. Scopul urmarit – eradicarea Falun Gong – justifica toate metodele folosite. Din acest motiv, chinurile, torturile, disparitiile, omorurile, spalarile pe creier precum si torturile psihologice sunt intamplari zilnice in persecutarea practicantilor.”
 
Procurorii Dr. Alejandro Cowes si Dr. Adolfo Casabal Elia, au explicat ca dovezile luate in considerare de judecator constau in 17 marturii ale unor victime directe ale torturii sau a altor forme de persecutie. Judecatorul a luat in considerare si rapoartele primite de la Natiunile Unite si pe cele ale organizatiilor internationale proeminente de drepturile omului, cum ar fi Amnesty International si Human Rights Watch.
 
“… Inteleg ca in acest caz, principiile jurisdictiei universale trebuie aplicate cu privire la crimele denuntate, numarul victimelor afectate si natura ideologica a actiunilor savarsite impotriva grupului religios FALUN GONG”, a afirmat judecatorul in hotararea sa.
 
Reclamantul, Liwei Fu, Presedintele Asociatiei Falun Gong din Argentina si-a exprimat multumirea fata de decizia judecatorului: “Argentina ar trebui sa fie foarte mandra ca se face un astfel de pas, care nu este usor din cauza prezentei amenintatoare a unui imens regim comunist sustinut de pietele comerciale si promisiunea unor beneficii economice, lucruri care ii determina pe multi sa-si ignore constiinta. Prin urmare, in numele tuturor practicantilor Falun Gong de pe mapamond si mai ales in numele celor care la ora actuala sunt victime ale torturii si poate chiar mor in lagarele de concentrare din China si a altor milioane care traiesc zilnic in teroare din cauza credintei lor spirituale, vreau sa exprim speranta ca aceasta persecutie va lua sfarsit, iar gratitudinea noastra fata de judecator, pentru aceia care au lucrat la acest caz si pentru cei care, in ciuda presiunilor si-au mentinut pozitia si au denuntat crimele. Este o zi minunata pentru viitorul Argentinei; si aceasta inspira intreaga lume sa-i urmeze pasul.”
 
Intre timp, mai multe zeci de procese civile au fost intentate in mai mult de 30 de tari contra persecutiei impotriva Falun Gong. Recent, un tribunal spaniol a deschis o procedura de ?punere in executie” contra 5 oficiali chinezi pentru aceleasi crime. Dar oricum, cazul Argentinei constituie primul mandat de arest international eliberat vreodata impotriva acuzatilor.”
 
Dovezile persecutiei pe pamantul Argentinei
 
In declaratia judecatorului Dr. Araoz de Lamadrid sunt mentionate de asemenea evenimente care
s-au petrecut in Argentina si care sunt considerate drept “dovezi ale persecutiei impotriva Falun Gong?. Aceasta se refera la alte 3 procese (cu nr. federal 18.631/04, 18.045/05 si 16.863) care privesc atacuri cu “pumni si picioare” asupra practicantilor Falun Gong cetateni argentinieni, in timpul vizitei lui Hu Jintao in anul 2004 si a vizitei din 2005 a lui Luo Gan, precum si amenintari cu moartea primite de Presedintele Asociatiei Falun Dafa din Argentina.
 
 
Mai multe informatii:

New York Times: http://www.nytimes.com/reuters/2009/12/22/world/international-us-argentina-china-falungong.html?_r=1&pagewanted=all
Washington Post: http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/12/22/AR2009122203166.html
Epoch Times: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/26693/
Falun Info: http://faluninfo.net/article/935/?cid=84
In limba Romana, Epoch Times: http://epochtimes-romania.com/articles/2009/12/article_69487.html
Protest in fata Ambasadei Chineze din Bucuresti, 22 decembrie 2009, inregistrarea: http://www.youtube.com/watch?v=a-PbEwhhcck
Expozitie internationala de arta in Bucuresti si Busteni care prezinta atrocitatile ce se intampla in China: http://www.valeaprahovei.tv/%E2%80%9Eadevar-compasiune-toleranta%E2%80%9D/
Petitie pentru oprirea persecutiei: http://apel.falundafaromania.net/

 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest subiect.

 

Lasa un comentariu