Pelerinaj la Manastirea armeana Hagigadar

 

Sute de pelerini, din tara si strainatate, au participat, sâmbata, la Sfânta Liturghie de la Biserica armeneasca Hagigadar, din Suceava, oficiata ca în fiecare an de parintele Azad Tokom Mandalian, alaturi de un sobor de preoti, la hramul ?Adormirii Maicii Domnului?, una dintre cele patru sarbatori crestine închinate Fecioarei Maria.
Hagigadar este cunoscut ca Biserica Dorintelor si se afla la iesirea din municipiul Suceava spre Falticeni.
Biserica manastirii Hagigadar a fost construita în secolul XVI de doi frati, negustori armeni. Legenda spune ca lor li s-a aratat Fecioara Maria si le-a cerut sa îi ridice un lacas de rugaciune. Dupa o inscriptie încastrata într-unul din ziduri, ctitorul ar fi fost Dragan Donovak, un bogat negustor armean.
Manastirea se afla pe culmea unui deal cunoscut sub numele de ?Dealul lui Bulai?, cu o panta înclinata ce permite doar accesul pe jos, oameni urcând cu smerenie drumul în genunchi, pâna la poarta de intrare. Ca sa li se împlineasca dorintele, oamenii înconjoara biserica de trei ori, rugându-se la fiecare dintre cele patru colturi.
Obiceiul cere ca, de oriunde ai pleca, pâna acolo sus, la zidurile bisericii, sa nu rostesti niciun cuvânt, daca vrei ca dorinta sa-ti fie ascultata.
Numele bisericii vine de la cuvintele din limba armeana hagiu care înseamna dorinta si gadarel care înseamna a împlini.
Armenii vin, de regula, o data pe an la manastire, dar crestinii ortodocsi vin în fiecare zi, dar mai ales joi si vineri, când preotul face slujba de sfintire a apei.
Sarbatoarea Maicii Domnului este cel mai important moment religios al armenilor, iar specific acestui cult este faptul ca hramul se celebreaza întotdeauna duminica, indiferent în ce zi a saptamânii cade 15 august.
Traditia este ca, de hram, dupa Sfânta Liturghie urmeaza o agapa crestina numita ?hurban?, la care participa toti cei prezenti si unde se servesc mâncaruri specific armenesti, cele mai cunoscute fiind supa de urechiuse (un fel de galuste umplute cu carne) si traditionalul pilaf cu carne de vita.

 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest subiect.

 

Lasa un comentariu