Dezinteres al elevilor rromi fata de liceu

 

Un numar de 36 de locuri dintre cele 270 speciale pentru rromi, scoase la admiterea în liceu pentru elevii din aceasta minoritate, au fost ocupate.
Potrivit purtatorului de cuvânt al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Suceava, Laura Hacman, cele mai multe locuri pentru rromi, în planul de scolarizare 2009 – 2010, sunt la Grupul Scolar ?Ion Nistor? Vicovu de Sus – cu 22 locuri speciale, Colegiul Economic ?Dimitrie Cantemir? Suceava – cu 18 locuri, Colegiul ?Alexandru cel Bun? Gura Humorului, Colegiul ?Andronic Motrescu? Radauti si Colegiul Tehnic ?Al. I. Cuza? Suceava – cu câte 16 locuri, Colegiul Agricol Falticeni si Colegiul Tehnic Radauti – cu câte 14 locuri, Grupul Scolar ?Latcu Voda? Siret si Colegiul Tehnic ?Mihai Bacescu? Falticeni – cu câte 13 locuri, Colegiul Silvic ?Bucovina? Câmpulung Moldovenesc – 12 locuri, Colegiul Tehnic ?Petru Musat? Suceava – 11 locuri, Liceul Teoretic ?Ion Luca? Vatra Dornei – 10 locuri.
Potrivit ISJ Suceava, interesul scazut al elevilor rromi fata de acest proiect de incluziune sociala este cauzat de faptul ca o parte a absolventilor de gimnaziu apartinând acestei etnii aleg sa se înscrie în competitia repartizarii computerizate destinate tuturor elevilor din dorinta frecventarii cursurilor unui anumit liceu si nu a unuia cu locuri speciale, iar altii nu vor sa declare ca sunt rromi.
În privinta abandonului scolar cauzat de prejudecatile etnice, dascalii spun ca acestea afecteaza romii care ajung la clasa a VI-a, în special fetele.
Conform statisticilor, odata intrati la liceu, majoritatea elevilor rromi termina scoala, iar unii dintre ei ajung la facultate, pe locurile speciale, mai ales fete.

 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest subiect.

 

Lasa un comentariu