Divergente în coalitie privind reforma în administratie

 

Vicepresedintele PSD, Gheorghe Nichita, a declarat, sâmbata, la Suceava, ca se impune o reforma a administratiei publice prin asigurarea cu prioritate a bugetelor locale necesare pentru functionarea primariilor si nu pe principiul “”aruncarii peste bord”" a 20% dintre angajati.
“”Conform întelegerilor cu FMI va fi nevoie sa începem o reforma a institutiilor publice, dar nu asa cum a anuntat domnul presedinte Traian Basescu, aruncând peste bord 20% din functionarii publici (…) trebuie sa asiguram administratiei publice întâi si întâi bugetele de functionare, nu pe criterii politice, ci functie de numarul de cetateni pe care-i deserveste acea administratie publica, de suprafata, întinderea pe care o are în teritoriu si dupa aceea sa vedem necesarul de personal, iar unde este excedentar acea administratie sa ia masuri de reducere, iar unde este un deficit sa aduca personal pentru ca sa poata face servicii publice bune pentru cetateni”", a spus Nichita.
Nichita a spus ca viziunea PSD în aceasta problema este total diferita fata de partenerii din coalitie, având în vedere ca este un partid de stânga.
“”Si în coalitie le discutam diferit pentru ca noi suntem un partid de stânga, ei (n.r. – PD-L)  sunt un partid de dreapta. Sunt masuri pe care ei vor sa le ia si afecteaza foarte mult populatia, iar noi nu suntem de acord”", a spus Nichita.
Viceliderul PSD a subliniat ca, în prezent, în structurile de conducere a coalitiei de guvernamânt se afla mai multi primari si presedinti de consilii judetene cu experienta în domeniul administratiei publice si care ar putea contribui la elaborarea unui plan de reforma realist si viabil în acest sector.
“”Ministrul Pogea a facut o fotografiere a fiecarei administratii publice locale, de la comune pâna la municipii si judete (…) în aceasta analiza, domnia sa remarca faptul ca sunt comune (11) pâna la 500 de locuitori care au 7 pâna la 49 de salariati. De la 7 la 49 diferenta e prea mare si atunci spunea ca la 49 sunt prea multi. Am întrebat unde te opresti si care e criteriul ca sa sti câte persoane sunt necesare într-o administratie pentru 500 de locuitori. Raspunsul a fost nu stiu si atunci am întrebat de ce dai 20% de salariati afara. De aceea cred ca trebuie stabilite criteriile, cheltuielile efective ce trebuie facute pentru asemenea primarie, cu numar de populatie, cu suprafata, cu niste proiecte, cu niste dotari, iar functie de aceste criterii sa alocam un buget si un numar de persoane pe care trebuie sa îl aiba. Comuna respectiva are si alte activitati extrabugetare, înseamna ca de acolo poate sa aiba personal suplimentar si sa lucreze pe acele venituri (…) ideea este ca sa putem asigura functionarea fiecarui catun, fiecarei primarii, fiecarei institutii, urmând ca mai departe sa inventariem si nevoile de dezvoltare astfel încât pe criterii politice sa nu mai ajunga banii acolo, ci sa ajunga efectiv pe criterii de necesitate”", a explicat Nichita.
El a precizat ca, luni, reprezentantii asociatiilor primarilor de municipii, orase, comune si presedintilor de consilii judetene se vor reuni la Bucuresti pentru a discuta pe aceasta tema cu ministrii finantelor si administratiei publice, iar functie de agenda premierului si cu Emil Boc.
Nichita a spus ca o astfel de discutie trebuie sa aiba loc în cel mai scurt timp, având în vedere ca PSD a stopat masura concedierii a 20% dintre angajati, iar FMI cere cu insistenta reformarea administratiei publice.

 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest subiect.

 

Lasa un comentariu