Nu mai sunt bani decât pentru analize în regim de urgenta

 

Laboratoarele sucevene nu mai au bani decât pentru analizele prescrise în regim de urgenta, pacientii, cu exceptia gravidelor si copiilor cu vârste sub un an,  fiind obligati sa astepte pâna în lunile septembrie sau octombrie daca nu vor sa-si plateasca analizele.
Centrul de analize Synevo, unul dintre laboratoarele importante din judet, din punct de vedere al criteriilor de evaluare si implicit al fondurilor alocate prin contractul cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Suceava, are o finantare cu 40% mai mica de cât anul trecut.
Directorul centrului Synevo, Adrian Oprea, a declarat, vineri, ca situatia din prezent nu poate fi evitata, având în vedere ca fondurile alocate pentru analizele medicale scad de la o luna la alta, iar CJAS Suceava împarte putinul primit de la Bucuresti.
Potrivit lui Oprea, în luna ianuarie centrul a avut 45.000 de lei, în iunie 22.000 de lei, iar pentru august are 9.000 de lei, ceea ce implica doar “”rezolvarea urgentelor si gravidelor?.
Daca anul trecut, pentru analize de laborator, radiologie si imagistica, judetul Suceava a avut 5,41 milioane de lei, anul acesta a primit doar 4,4 milioane lei.
Totodata, în absenta bugetului, pe primele patru luni ale anului, contractele cu laboratoarele s-au derulat pe baza unor acte aditionale la contractele de anul trecut, iar când a venit bugetul s-a constatat ca în cele patru luni s-a consumat 47,6% din buget, ce a ramas fiind împartit între furnizorii de servicii cu care CJAS Suceava are contract.
Pentru ca sucevenii sa aiba acces asigurat la investigatii în situatii de urgenta, CJAS Suceava si Colegiul Medicilor au stabilit un set de analize recomandate, iar laboratoarele trebuie sa pastreze o cota din banii alocati în scopul mentionat.
Potrivit directorului CJAS Suceava, Cristina Iordachel, singura categorie în care sumele de bani au crescut usor fata de anul trecut o reprezinta radiologia si imagistica medicala – investigatii la computer tomograf, RMN, ecografii, indispensabile în cazurile de urgenta.
În acest an, pentru prima oara la evaluarea furnizorilor de servicii medicale paraclinice, au câstigat puncte în plus laboratoarele care au preturi mai mici pe întreg setul de analize.
Iordachel a spus ca, pentru acest an, cel mai bun punctaj l-a avut Dorna Medical, urmat de laboratorul medicilor Moga si Groza din Policlinica Areni, Biotest si Synevo, ambele din Suceava.

 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest subiect.

 

Lasa un comentariu