Sase case reconstruite la Brodina, dupa inundatiile din 2008

 

Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, si-a exprimat, vineri, îngrijorarea privind bresele din digurile de la Straja, de pe râul Suceava, solicitând  constructorilor si reprezentantilor de la Apele Române sa urgenteze lucrarile.
?Dupa canicula asta tremur ca vin ploile si poate iar primim cod galben sau rosu de inundatii si ce facem? Sute de case sunt în pericol. Aici râul Suceava scapa în largul ei si devine de necontrolat?, a spus Flutur, dupa ce a efectuat, vineri o vizita în zona Straja – Brodina..
Gheorghe Flutur a precizat ca a cerut Ministerului Mediului sa includa judetul Suceava în master plan, pentru a putea primi 20 – 30 de milioane de euro pentru prevenirea inundatiilor.   ?Straja avea anul trecut sute de case sub apa. În sfârsit au început lucrarile de constructie a unui dig de peste 500 de metri care sa apere casele oamenilor. Sper sa-l finalizam. Mai este nevoie de aparare la Caraula, Falcau, Brodina, Vicovu de Sus. Am facut demersuri la Guvernul României. Aici este o zona foarte periculoasa, oricând pot fi probleme. Trebuie sa grabim aceasta lucrare sa nu ne prinda înca o repriza de ploi?, a avertizat Flutur.
La inundatiile din iulie 2008 s-au înregistrat debite istorice pe râul Suceava, cu peste 1.500 – 1.600 de metri cubi pe secunda, dupa ce au cazut mai mult de 200 de litri pe metrul patrat.  ?Acum un an am avut un sfert de Dunare. De asta aici, în zona de munte, trebuie corectate torentele, viteza apei e distructiva si trebuie domolita. Sper sa nu fie cazul sa transmitem iar inundatii în direct pentru a i se face cuiva mila de noi si pentru a primi bani?, a spus Flutur. 
Devizul lucrarilor de la Straja pentru 500 de metri de dig este de 1,2 milioane de lei vechi, fiind necesare înca 600.000 – 700.000 de lei pentru alti 800 de metri de dig în amonte.
Pe de alta parte, presedintele CJ Suceava a fost multumit de felul în care a fost construit digul de la Brodina – Falcau.
Potrivit primarului comunei Brodina, Petre Vasile Popescu, investitia la cei peste 700 de metri de dig se ridica la peste 3 milioane de lei, bani care nu au fost achitati înca.
?Nu avem de unde (…) bugetul primariei e de numai 1,1 milioane de lei vechi?, a spus Popescu.
Tot la Brodina au fost sfintite, vineri, sase case în care vor locui 22 de sinistrati ramasi fara un acoperis deasupra capului în urma inundatiilor de anul trecut.
Terenul pe care sunt construite casele a fost dat în folosinta gratuita oamenilor de catre primarie pentru 49 de ani. Toate locuintele sunt la cheie si sunt racordate la apa, canal si curent electric. Constructia acestor case a fost finantata de CJ Suceava si Guvern.

 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest subiect.

 

Lasa un comentariu