Primarii resping asistentii comunitari, din lipsa finantarii

 

Mai multe primarii din judet au refuzat sa preia asistentii comunitari, invocând motive financiare.
Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Suceava, Alexandru Lazareanu, a declarat, miercuri, ca nu întelege ?încapatânarea? unor primari de a nu accepta preluarea asistentilor, în conditiile în care activitatea acestora este foarte necesara comunitatii.
Lazareanu a precizat ca primariile din Preutesti, Scheia, Sadova, Straja, Brodina si Slatina nu au semnat înca protocolul de preluare a acestor asistenti pe motiv ca nu au asigurat buget pentru ei.
Directorul DSP Suceava a dat asigurari ca, indiferent pe ce cale vor veni banii, plata salariilor asistentilor comunitari se va face.
În opinia lui Lazareanu, asistentii comunitari sunt foarte necesari pentru asigurarea unor servicii medicale, în special în mediul rural unde sunt multe probleme, iar majoritatea medicilor de familie de acolo sunt navetisti.
Potrivit legii descentralizarii, Ministerul Sanatatii (MS) a dispus, initial, ca pâna la sfârsitul lunii ianuarie 2009 sa fie preluati de catre primari asistentii comunitari, medicii, asistentii scolari si mediatorii pentru romi, care fusesera în subordinea spitalelor si platiti de MS.
Având în vedere ca aceasta schimbare nu s-a petrecut pâna la acea data, din cauza lipsei de fonduri, MS a emis o ordonanta de urgenta de prelungire a perioadei de preluare pâna la sfârsitul lunii iunie, platind încontinuare salariile acestor cadre.
La nivelul judetului functioneaza 78 de asistenti comunitari care desfasoara activitati medicale ca asistenta gravidei, a copilului mic, a persoanelor cu handicap si a celor cu boli cronice, a celor cu venit mic sau fara venituri.

 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest subiect.

 

Lasa un comentariu