755 de persoane au ramas fara slujba în iunie

 

Rata somajului în judetul Suceava a crescut îngrijorator, câteva sute de persoane fiind disponibilizate pe luna.
Directorul Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Suceava, Cristian Sologon, a declarat, marti, ca analiza statistica a situatiei pietei muncii la sfârsitul lunii iunie 2009 a confirmat continuarea tendintei de crestere a ratei somajului, atingând valoarea de 5,58%.
Numarul somerilor a ajuns la 14.109 persoane, cu 755 de persoane în luna iunie mai mult fata de luna mai a acestui an.si cu 4.745 persoane mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Situatia sociala si profesionala a acestor persoane depinde de evolutia locurilor de munca vacante din economia locala, cât si de instruirea si nivelul profesional al fiecarui somer.
Sologon a spus ca, în aceasta perioada, AJOFM Suceava identifica deficitul de calificari pe piata locala a muncii, asigura reconversia profesionala si actualizarea competentelor somerilor înregistrati, pentru a acoperi solicitarile angajatorilor.
Planul de calificare profesionala a somerilor din judetul Suceava pentru anul 2009 a fost acoperit, pâna în prezent, în proportie de 69%, de la începutul acestui an 741 de someri beneficiind de servicii de formare profesionala.
De la începutul acestui an si pâna în prezent s-au derulat si se afla în desfasurare un numar de 39 de cursuri în 16 meserii.
În prezent, AJOFM Suceava are un numar de 574 de cursanti care participa la cursurile aflate în derulare, acestea fiind organizate atât în Suceava, cât si la agentiile locale si punctele de lucru din judet. Astfel, 126 de someri se califica în Radauti în meseriile de bucatar, confectioner articole din piele si înlocuitori, confectioner tâmplarie aluminiu si PVC, instalator, zidar; 43 de someri se califica în Gura Humorului în meseriile de bucatar si ospatar; 56 someri se califica în Falticeni în meseriile de lucrator în cultura plantelor si fierar betonist; 14 someri se califica în Câmpulung Moldovenesc în meseria de ospatar; 15 someri se califica în Vatra Dornei în meseria de tâmplar universal si 320 de someri se califica în Suceava în meseriile de bucatar, coafor, dulgher, fierar betonist, frizer, instalator, mecanic auto, operator calculator, ospatar, zidar.

 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest subiect.

 

Lasa un comentariu