Primariile verificate de comisarii de mediu

 

Toate primariile din judetul Suceava, în special acelea care nu au trimis notificari prin care sa anunte ca au închis platformele de deseuri, din 16 iulie, conform legislatiei în vigoare, vor fi verificate, începând de marti, de comisarii Garzii Judetene de Mediu (GJM) Suceava.
?Tot marti, va fi efectuat un control si la Radauti, deoarece primaria a spus ca transporta deseurile la Botosani, dar prestatorul, respectiv Servicii Comunale, nu a transmis nicio adresa în acest sens?, a declarat, luni, în cadrul unei conferinte de presa, seful GJM Suceava, Adriana Iordache.
În judetul Suceava vor functiona doua depozite ecologice, la Moara si Pojorâta, precum si cinci statii de transfer la Radauti, Falticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc si Vatra Dornei.
Adriana Iordache a precizat ca pentru depozitul de la Moara au demarat dezbaterile publice privind studiul de impact, iar la solicitarea primariilor au fost stabilite obligatiile de mediu.   ?Prima obligatie este aceea de sistare a depozitarii deseurilor pe vechile platforme, apoi îndepartarea deseurilor voluminoase de genul anvelope uzate. Se interzice depozitarea acestora pe platforme, iar înainte de efectuarea de lucrari de închidere a acestor gropi, anvelopele trebuie colectate separat. Se interzice arderea acestora. O alta obligatie este nivelarea si compactarea depozitelor pentru a nu exista gropi si denivelari în care sa se faca depozitari clandestine. Apoi se acopera cu pamânt si se înierbeaza. Dupa ce au urmat toti acesti pasi, primariile si prestatorii de servicii trebuie sa notifice la Agentia de Protectie a Mediului ca au facut aceste lucruri?, a explicat Iordache, precizând ca un numar de 12 primarii din judet s-au conformat în acest sens cu mult înainte de termenul de 16 iulie.
Este vorba despre primariile Frumosu, Crucea, Hârtop, Vadu Moldovei, Ipotesti, Moldovita, Vatra Moldovitei, Sadau, Breaza, Dragoiesti, Pojorâta si Dorna Arini. Alte 13 primarii au anuntat ca au efectuat lucrarile de ecologizare a vechilor gropi de gunoi. Acestea sunt Forasti, Mitocu Dragomirnei, Siminicea, Izvoarele Sucevei, Fratautii Vechi, Fundu Moldovei, Cosna, Balaceana, Stulpicani, Radaseni, Darmanesti, Fântâna Mare si Liteni.
Totodata, Iordache a spus ca la GJM Suceava s-a primit o sesizare prin care se anunta ca Primaria Ostra, înloc sa rezolve problema închiderii gropii si transportarea deseurilor catre un depozit autorizat, a sapat o groapa lânga blocuri si depoziteaza deseurile acolo. ?Vom trimite comisarii acolo sa vedem ce se întâmpla, si daca se adevereste vom pune sanctiuni?, a spus Adriana Iordache.
Amenzile pentru primariile ce nu au închis actualele gropi de gunoi sunt de la 50.000 de lei la 100.000 de lei.

 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest subiect.

 

Lasa un comentariu