A început amenajarea Muzeului Manastirii Probota

 

Specialistii Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava au demarat, luni, lucrarile pentru înfiintarea Muzeului Manastirii Probota.
Directorul CMB Suceava, Emil Constantin Ursu, a declarat ca administratia judeteana a aprobat finantarea investitiei, astfel încât restauratorii, conservatorii si muzeografii au putut începe  lucrul.
Amenajarea muzeului de la Manastirea Probota, monument aflat în patrimoniul UNESCO, reprezinta una dintre prioritatile Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DCCPCN) Suceava.
Directorul DCCPCN Suceava, Daniel Hrenciuc, a spus ca acest muzeu va spori atractivitatea manastirii si spera ca pâna în octombrie, cel târziu, sa fie amenajat.
Muzeul va cuprinde obiecte de cult foarte vechi, datând din secolul XV pâna în sec. XVIII, si carti religioase ce apartin manastirii si sunt pastrate în prezent în lazi.
?Sunt doua încaperi la parterul manastirii si doua la etaj. Se poate face un muzeu extrem de interesant si valoros, daca va fi dublat si de o infrastructura corespunzatoare?, a spus Hrenciuc.
Lucrarile de amenajare a muzeului de la Probota sunt estimate la câteva zeci de mii lei, fiind nevoie acolo de vitrine speciale si instalatie de iluminat, la care se adauga un proiect al muzeului.
Directorul DCCPCN Suceava a spus ca Manastirea Probota mai are nevoie de 35.000 de lei pentru reabilitarea acoperisului, deoarece risca sa se degradeze, iar în acest sens s-a trimis o adresa catre Consiliul Judetean Suceava prin care s-a solicitat aceasta suma.
Manastirea Probota este unul dintre cele mai frumoase monumente de arta medievala, zidit în 1530 (pictata în 1532) de Petru Rares, în apropierea unei ctitorii a lui Alexandru cel Bun, azi în ruine. Aici, Stefan cel Mare îsi îngropase mama, Doamna Oltea, în 1465, si prima sotie, Doamna Evdochia, în 1467, ulterior stramutate de Petru Rares în incinta ctitoriei sale.
În jurul bisericii a fost ridicat în 1550 un puternic zid de aparare, gros de peste un metru, înalt de sase metri, cu turnuri de aparare. În biserica, în camera mormintelor se gasesc osemintele lui Petru Rares, ale doamnei sale Elena, ale lui Stefanita Rares, iar în pridvor alte 13 morminte.
La Manastirea Probota au lucrat carturarii Gr. Rosea, Gheorghe Movila, Teodosie Barnovschi si mitropolitul Dosoftei.

 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest subiect.

 

Lasa un comentariu