Centrul Judetean de Transfuzii si-a redus proogramul din cauza caniculei

 

Temperaturile ridicate din ultimele zile, ce favorizeaza accentuarea disconfortului termic,a facut ca programul  Centrului Judetean de Tranfuzii (CJT) Suceava sa fie redus cu o ora.
Directorul CTJ Suceava, Maria Pilat, a declarat, vineri, ca temperaturile ridicate accentueaza disconfortul fizic instalat în mod normal dupa o donare de sânge, astfel încât s-a impus ca programul de recoltare sa fie redus, pentru ca incidentele neplacute ca lesinurile sau starile hipoglicemice ce pot surveni unei donari sa nu fie acutizate de caldura.
Pilat a recomandat donatorilor sa se prezinte la sediul CJT dimineata, foarte bine hidratate, odihnite si fara ca anterior sa fi consumat cafea, alcool sau alimente grase. De asemenea, donatorii au fost sfatuiti sa ia, în prealabil, un mic dejun usor.
Directorul CJT Suceava a spus ca s-a recurs la aceasta masura, dupa ce au existat câteva cazuri în care persoanele venite la donare au lesinat, deoarece recoltarea de sânge s-a facut târziu, dupa ora 12,00.
?Noi le-am acceptat totusi la donare, deoarece ne-am gândit ca ar fi neplacut sa le refuzam, în conditiile în care au facut efortul de a veni pâna la sediu. Nu a fost vorba despre situatii grave, însa acestea puteau fi evitate daca recoltarea se facea pe racoare?, a spus Pilat.

Intervalul de timp între donari trebuie sa fie de cel putin 72 de zile. La o donare se recolteaza 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune niciun risc pentru donator, deoarece organismul are permanent în rezerva 300 – 400 ml de sânge pe care îl foloseste când se depun eforturi fizice mari, precum si capacitatea de a reface repede sângele donat, respectiv în 3 – 4 ore, din punct de vedere cantitativ, si în 14 zile din punct de vedere calitativ.

 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest subiect.

 

Lasa un comentariu