Primariile, co-platitoare la amenzile UE pentru neînchiderea gropilor de gunoi

 

Comisariatul Regional de Mediu (CRM) Suceava a demarat actiunile de control privind conformarea administratiilor locale si operatorilor de salubritate autorizati cu prevederile legislatiei în vigoare privind gestiunea deseurilor, având în vedere ca, începând din 16 iulie 2009, a expirat termenul stabilit prin tratatul de aderare al României la UE pentru reabilitarea spatiilor de depozitare a deseurilor din zona rurala si se impunea sistarea activitatii de depozitare din 13 depozite municipale neconforme existente în cinci din cele sase judete, respectiv  Bacau – 7 depozite, Iasi – 3, Neamt – 1, Suceava – 1, si Vaslui – 1.
Directorul coordonator al CRM Suceava, Diana Croitoru, a declarat, joi, ca în cazul constatarii nerespectarii cerintelor impuse prin actele normative din domeniu, autoritatile administratiilor publice locale risca sanctiuni contraventionale de pâna la 50.000 lei.
Croitoru a exemplificat cu Primaria Târgu Ocna, judetul Bacau, care, desi a închis depozitul neconform utilizând fonduri europene prin procedura simplificata, în anul 2008, închiderea fiind facuta în avans fata de termenul limita, acest depozit fiind unul din cele sapte cu termen de sistare a activitatii la 16 iulie 2009, în luna iunie a acestui an comisarii bacauani de mediu au surprins, în flagrant, depozitarea de deseuri în acea locatie. Urmare acestei constatari, a fost aplicata o sanctiune contraventionala în valoare de 15.000 lei si impusa masura de ridicare a deseurilor menajere depozitate ilegal si transport la depozitul Darmanesti în termen de 15 zile.
La fel s-a întâmplat si la Suceava, unde cu toate ca groapa de gunoi a municipiului, de pe malul râului Suceava, este închisa de jumatate de an, aici fiind acceptate doar deseurile rezultate din constructii, Test Prima Suceava, firma ce administreaza platforma accepta în continuare depozitarea deseurilor menajere, încalcând legea.
Seful Comisariatului Judetean al Garzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache, a declarat ca Test Prima a eliberat si chitante dupa ce a încasat sume de bani pentru depozitarea de deseuri menajere pe platforma Mirauti, ceea ce dovedeste încalcarea legii. Firma Test Prima a fost amendata cu 100.000 de lei.
Data de 16 iulie este obligatorie, iar România ca stat membru trebuie sa o respecte si sa închida gropile neconforme pentru care primariile au negociat acest termen prin tratatul de aderare.
Nerespectarea acestui termen, atrage dupa sine declansarea infringementului de catre autoritatea unionala, procedura care se refera la o succesiune de pasi ce trebuie parcursi de catre aceasta.
În cazul în care un stat UE încalca legea, în prima faza se atentioneaza statul în cauza, iar daca se reintra în legalitate, procedura se închide. Daca se persista în greseala, procedura continua prin aceea ca juristii Comisiei Europene dau statul în judecata, la Curtea Europeana de Justitie (CEJ). Daca prin pronuntarea CEJ statul incriminat este gasit nevinovat, procedura se închide. Daca statul este gasit vinovat, procedura îsi urmeaza calea, acesta fiind penalizat, penalizari care, dupa estimari mai vechi, s-ar situa la 200.000 euro pe zi.
Conform pozitiei exprimate de Ministerul Mediului la sfârsitul lunii mai, daca se va dovedi ca perioada de conformare nu a fost respectata din motive independente de Ministerul Mediului, administratiile publice locale vor fi co- platitoare la amenzile primite de la Comisia Europeana.

 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest subiect.

 

Lasa un comentariu