Comisia Europeana a reluat platile pentru SAPARD

 

În judetul Suceava au fost selectate 304 proiecte SAPARD, în valoare de 143 de mlioane de euro, dintre care 224 au fost finalizate, 25 sunt în derulare, 55 fiind reziliate.
Directorul Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP) Suceava, Ovidiu Dontu, a declarat, miercuri, ca majoritatea proiectelor aflate în derulare se vor finaliza pâna în lunile august si septembrie când este programata ultima transa de plata.
România a primit acordul de reluare a platilor SAPARD, printr-o scrisoare din partea Comisiei Europene adresata presedintelui tarii, premierului si ministrului agriculturii.
?Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) a realizat un plan de actiuni pentru dezvoltarea resurselor umane si o analiza de risc a tuturor proiectelor SAPARD. În acest sens, angajatii APDRP au depus un efort foarte mare în tot acest timp si au efectuat reverificarea tuturor proiectelor finalizate, nu doar a celor prevazute în esantioanele obisnuite de control. Astfel, au fost verificate toate cererile de plata înregistrate în sistem pentru a putea fi certificate si aprobate respectând cererile impuse de Comisia Europeana. APDRP a luat toate masurile necesare pentru ca verificarile pe teren sa fie facute în timp util si pe baza standardelor cerute. Au fost realizate liste suplimentare de verificare pe teren ce includ elemente specifice pentru diferitele tipuri de investitii. În acelasi timp, personalul Directiei de Audit Intern din cadrul APDRP a fost redimensionat, astfel încât sa poata permite mai multe controale ad-hoc?, a spus Dontu.
Potrivit lui Dontu, Comisia Europeana a decis reluarea platilor catre România pentru proiectele SAPARD aflate în derulare, însa blocajul nu i-a afectat pe beneficiari, toate platile fiind facute de statul român în termenul de 90 de zile prevazut de procedurile europene, acesta urmând sa-si recupereze în întregime sumele.
?Au fost blocate, practic, platile între Uniunea Europeana si România?, a explicat Dontu.

 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest subiect.

 

Lasa un comentariu