Proiectil exploziv functional, ridicat dintr-o gospodarie din Solca

 

Echipa pirotehnica a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Suceava, formata din Iulian Pentilescu si Marius Chimiuc, a intervenit, luni, cu o autospeciala pirotehnica pentru identificarea, ridicarea, transportul si depozitarea unui element de munitie, în orasul Solca, la locuinta personala a lui Ioan S.


În timp ce faceau lucrari de amenajare a canalizarii, în curtea gospodariei, proprietarii au observat un element de munitie în pamânt. Constientizând pericolul iminent, au oprit lucrarea si au cerut ajutor politiei locale, acestia anuntând ISU, care a trimis la fata locului echipa pirotehnica.


Pirotehnicienii au desfasurat operatiunile specifice în astfel de cazuri, luând masuri de evacuare a populatiei din zona.


În urma cercetarii si detectarii zonei, echipa pirotehnica a identificat si ridicat un proiectil exploziv calibrul 76 mm, echipat cu focos, în perfecta stare de functionare, provenind din Al Doilea Razboi Mondial.


Misiunea a avut un grad ridicat de periculozitate, deoarece santul era foarte îngust, îngreunând operatiunile de detectare si ridicare a munitiei. De asemenea, tinând cont ca proiectilul era situat între doua case de locuit, s-au luat toate masurile de securitate si protectie pentru a preveni orice eveniment nedorit.


Pirotehnistii au cercetat si detectat amanuntit zona respectiva, dupa care au facut un instructaj cu proprietarii privind modul de comportare în astfel de situatii.


Munitia a fost transportata în conditii de maxima siguranta si depozitata provizoriu pâna la distrugerea controlata, într-un poligon autorizat.


Misiunea s-a desfasurat cu profesionalism si a fost încheiata cu succes, fara sa se puna în pericol vieti omenesti sau bunuri materiale.


 


   

 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest subiect.

 

Lasa un comentariu