Bolnavi infectati cu HIV/SIDA, ramasi fara tratament

 

Aproximativ jumatate din bolnavii seropozitivi din judetul Suceava au ramas fara tratament din cauza subfinantarii sitemului de sanatate.
Presedintele Asociatiei Red Ribbon din Falticeni, Dorina Vasile, a declarat, luni, ca o parte dintre sucevenii bolnavi de HIV/SIDA au ramas fara tratamente si a facut un apel urgent catre forurile competente pentru rezolvarea crizei de medicamente pâna nu este prea târziu.
“Bolnavii se confrunta cu aceasta problema de mai multe luni de zile, ea devenind cronica. Sunt persoane care au întrerupt tratamentul, iar daca nu se va reglementa urgent situatia, saloanele Sectiei de Boli Infectioase a Spitalului Judetean se vor umple de pacienti care vor dezvolta boli asociate HIV-ului. În timp, situatia poate deveni extrem de grava si speram sa se rezolve cât mai urgent”, a spus Dorina Vasile, adaugând ca dintre cei 153 de bolnavi de HIV/SIDA din judet, aproximativ 70% au întrerupt tratamentul din cauza lipsei medicamentelor, pe perioade cuprinse între doua si patru saptamâni.
Coordonatorul judetean al Programului national de HIV/SIDA, Corina Stanescu, a confirmat existenta unor disfunctionalitati de ordin financiar, ce lasa persoanele seropozitive fara tratament.
Stanescu a spus ca pentru anul 2009 bugetul alocat terapiei acestor bolnavi acopera doar 60% din necesar, iar lipsa banilor a afectat deja o parte dintre pacienti, care nu mai beneficiaza de medicatie completa si la timp.
Potrivit Corinei Stanescu, 40% dintre bolnavii din judet au fost în situatia de a-si întrerupe medicatia, iar deocamdata nu se poate vorbi de o înrautatire a starii de sanatate a pacientilor în lipsa unei terapii corecte.

 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest subiect.

 

Lasa un comentariu