Vizita Patriarhului Daniel în Franta

 

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, însotit de o delegatie a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), efectueaza, în perioada 9 – 15 iulie, o vizita în Mitropolia Ortodoxa Româna a Europei Occidentale si Meridionale, cu sediul la Paris, prima de acest fel din istoria acestei biserici. 
Vizita Patriarhului Daniel are în primul rând un obiectiv pastoral.


Începând cu anii “90, un mare numar de români si-au parasit tara, astfel ca acum, în Statele Unite si Europa, se afla o diaspora foarte importanta a lor.


Cele trei dioceze din Europa Occidentala si Meridionala reunesc aproximativ doua milioane de persoane. În Franta, sunt patruzeci de comunitati si tot atâtia preoti. 


Cele trei dioceze din Europa Occidentala si Meridionala sunt urmatoarele: 1 – Portugalia si Spania, 2- Italia, 3 – Elvetia, Franta, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Irlanda, Islanda.
 
Apostolul Andrei, cel care a evanghelizat fosta provincie romana Scythia Minor (teritoriul dintre Dunare si vestul Marii Negre), este fondatorul Bisericii Ortodoxe Române.


BOR a devenit autocefala în 1885, când si-a ales si confirmat Mitropolitul Primat. În 1925, a fost ridicata la rangul de patriarhie.


BOR este în comuniune dogmatica, liturgica si canonica cu celelalte biserici ortodoxe surori.
 
Daniel este al saselea Patriarh al BOR. A fost ales în aceasta functie în septembrie 2007, când era arhiepiscop de Iasi si mitropolit al Moldovei si Bucovinei.


De foarte multa vreme, acest ecleziast francofon – si-a facut o parte din studii în Franta – se distinge printr-o intensa activitate pastorala si misionara, culturala, sociala si caritabila. A fondat mai multe centre sociale caritabile pentru cei mai defavorizati, a sustinut efectuarea de pelerinaje la locurile sfinte si a dezvoltat un trust media.


Programul vizitei în Franta a Patriarhului Daniel include întrevederi cu cardinalul André Vingt-Trois, arhiepiscop de Paris si presedinte al Conferintei Episcopale Franceze, si cu alti episcopi francezi.


Patriarhul se va deplasa la Lyon, la 15 iulie, pentru a participa la cea de-a treisprezecea Adunare Generala a Conferintei Bisericilor Europene (KEK), organizata în perioada 15 – 21 iulie.


BOR este membra a KEK din 1964.

 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest subiect.

 

Lasa un comentariu